​Náhrada za Google Reader

Za pár dní má skončit provoz Google Readeru, velmi šikovné čtečky RSS, která mi už několik let pomáhá se sledováním desítek magazínů, blogů a diskusních fór, které považuju za přínosné nebo jinak zajímavé, a která mě v neposlední řadě inspirovala pro vytvoření agregátoru wtrh.cz.

Reader jsem vždy používal tím nejjednoduším způsobem – nadpisy, které mě zaujaly jsem si rozkliknul a ty nejzajímavější označil hvězdičkou. Sdílení, tagování a další funkce jsem nepotřeboval. Onámení o ukončení provozu k 1. červenci mě překvapilo a hledání náhrady jsem nechal na poslední chvíli.

Vyzkoušel jsem The Old Reader, pak všudemožně doporučované Feedly, ale ani jedna čtečka mi stoprocentně nesedla.

Mé srdce zaplesalo až u g2reader, který jakoby Google Readeru z oka vypadl. Podobné rozhraní a funkce, na které jsem zvyklý, snadné přihlášení přes facebookový účet a rychlý import feedů z Google Readeru. Mezi nabídkou jazyků nechybí čeština a navíc si můžu udělat seznam slov, která se v přehledu zvýrazní. Mám vybráno.

Hledání náhrady za Google Readeru se věnují také v článku na Lupě (včetně diskuse).

6 komentářů u “​Náhrada za Google Reader

  1. George @ Znateztv.eu

    Já jsem se tak dlouho chystal google reader začít používat, až ho google pohřbil 🙂 Používám běžnou čtečku v opeře, ale stále více mi vadí, že nelze synchronizovat mezi jednotlivými stanicemi. Děkuji tedy za nějaké tipy – tomu že opera nasadí synchronizaci přestávám pomalu taky věřit, protože to spíš vypadá, že v nových verzích čtečka rss kanálů nebude vůbec.

    • Vojtěch Brázda Autor článku

      Čtečka v Opeře? To zahoď a raději věnuj půlhodinku vyzkoušení Feedly nebo g2reader 🙂

  2. George

    🙂

    jasně, pro konzervativce je každá změna hrozná 🙂 a představa exportu desítek kanálů, jaké možnosti má například g2reader?

    • Vojtěch Brázda Autor článku

      Seznam kanálů se dá snadno naimportovat, stačí je mít připravené ve formátu OPML, což předpokládám Opera umí.

      • George

        Tak jsem koukal, g2reader je pro mě asi nepoužitelný – mobilní verze se mi moc líbí, ale nemá klienta pro offline čtení a podle všeho neumí export?
        feadly vypadá nadějněji, stahuje si ta aplikace kanály k sobě pro offline přehled nebo je nutné taky být online?

        • Vojtěch Brázda Autor článku

          Netuším, při mém způsobu práce se čtečkou, o kterém jsem se zmínil v článku nic jako offline čtení nepoužívám.

          U g2readeru se export kanálů připravuje, v plánu je i aplikace pro Android. g2reader je mladý projekt a to nejlepší má ještě před sebou 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.